2015. 06. 18. csütörtök 10:15

Az idei első negyedévben 96 százalékkal nőtt a sűrített földgáz (CNG) felhasználása Magyarországon az előző év azonos időszakához képest.


A közlemény szerint az első negyedévi statisztika alapján februárban minden idők második legnagyobb felhasználása, márciusban pedig az eddig regisztrált legnagyobb fogyasztás volt a sűrítettgáz-töltőpontokon. Bár a CNG 1986 óta jelen van Magyarországon a nehézgépjárművek üzemanyagaként, 2010-re a '90-es évek közepétől nem látott alacsony szintre csökkent a fogyasztása - ismertették. Az egyesület 2011-es megalapítása óta azonban, 2014 végére több mint négyszeresére nőtt a hivatalos CNG-értékesítés, és 5,58-szorosára a fogyasztás a 2015-ös év első negyedévet a négy évvel korábbi adatokhoz hasonlítva - hangsúlyozta az MGKKE. A közleményben ugyanakkor arra is kitér az egyesület, hogy a környezetbarát üzemanyag felhasználásának növekedése csaknem kizárólag a köztulajdonban lévő járműflották üzembe állásának köszönhető, nem az egyéni közlekedésnek vagy a nagyobb vállalkozói járműbeszerzéseknek.



Egyre több a CNG-s modell, de így is kevesen ismerik és keresik


Az Európában az egyik legmagasabb CNG-árat előidéző jövedéki adótétel januári bevezetése után nem lehet átütő terjedésre számítani a magánszektorban - tették hozzá. Az Európai Bizottság irányelvének teljesítéséhez legalább 100 töltőállomást kell nyitni a következő öt évben. A költséges beruházásokhoz a CNG-üzemű járművek számának dinamikus növekedésére is szükség van. A gázüzemű személy- és haszonjárművek elterjedését segítheti azok felárának megtérülése, kedvező üzemanyagárral és garantáltan stabil feltételrendszerrel lehet csak a járműüzemeltetőket a fenntartható közlekedés irányába terelni - idézi a közlemény Domanovszky Henriket, az MGKKE elnökét. forrás: MTI


Kedvelj minket és értesülj a hírekről Facebookon is!